Spring naar inhoud

Vertrouwen in mensen

3 augustus - Het vertrouwen bij NA-groepen en de mensen die daar komen, was voor velen van ons nergens anders te vinden.

Het vertrouwen bij NA-groepen en de mensen die daar komen, was voor velen van ons nergens anders te vinden.

Alleen voor vandaag - 3 augustus

Bron: Basistekst, blz. 81

Mensen vertrouwen is een gedurfde onderneming. Mensen staan erom bekend dat ze vergeetachtig, grillig en onvolmaakt zijn. De meesten van ons hebben een achtergrond waarin verraad en hardheid onder vrienden heel gewoon was. Zelfs de vrienden op wie wij het meeste konden rekenen waren niet erg betrouwbaar. Tegen de tijd dat we bij NA belanden, beschikten de meesten van ons over talloze ervaringen die ons idee sterkten dat mensen niet te vertrouwen zijn. Toch vraagt herstel van ons dat wij vertrouwen stellen in anderen. Wij staan om die reden voor een probleem. Mensen zijn niet altijd betrouwbaar en toch dienen wij aan hen ons vertrouwen te geven. Hoe krijgen we dat voor elkaar, gezien onze ervaringen in het verleden?

Allereerst is het goed om te bedenken dat de regels van actieve verslaving niet opgaan tijdens herstel. De meesten van onze NA-vrienden doen verschrikkelijk hun best om naar de spirituele principes van het programma te leven. Ten tweede houden we in gedachten dat wijzelf ook niet altijd even betrouwbaar zijn. Ook wij zullen weleens iemand teleurstellen, hoe graag we dat ook zouden willen voorkomen. Ten derde - en dat is het belangrijkste - zullen wij leren beseffen dat we onze NA-vrienden wel moeten vertrouwen. We kunnen niet anders omdat ons leven ervan afhangt.

We vertrouwen op deze goedbedoelende mensen, die ervoor uit komen dat zij niet volmaakt zijn. Dat is voor ons de enige manier om clean te blijven.

Ik zal mijn NA-vrienden vertrouwen. Al zijn ze zeker niet volmaakt, ik kan maar het beste op hen hopen.