Spring naar inhoud

Wat er ook gebeurt

3 november - Ooit zullen wij op eigen benen moeten staan en het leven nemen zoals dat komt. Wat houdt ons tegen om daar nu alvast mee te beginnen?

Alleen voor vandaag - 3 november


Ooit zullen wij op eigen benen moeten staan en het leven nemen zoals dat komt. Wat houdt ons tegen om daar nu alvast mee te beginnen?

Bron: Basistekst, blz. 102

Sommigen onder ons denken dat we nieuwkomers in bescherming moeten nemen. Wij vertellen hoe verschrikkelijk alles was en hoe geweldig alles is nu we herstellen. Wij denken iemand te zullen afschrikken als we beginnen over pijn en moeite, verbroken relaties en bestolen worden. Vanuit een oprecht en goedbedoeld verlangen om de boodschap uit te dragen, hebben wij de neiging om alleen maar geestdriftig over alle vooruitgang in ons leven te vertellen.

Maar de meeste nieuwkomers hebben al een vermoeden hoe het werkelijk zit, ook al zijn ze nog maar enkele dagen clean. Er is een goede kans dat het "leven zoals het komt" waar de doorsnee nieuwkomer mee te maken krijgt, heel wat meer stress oplevert dan het dagelijkse leven van een gemiddelde oudgediende. Mogelijk slagen we erin een nieuwkomer te overtuigen dat tijdens ons herstel alles rozengeur en maneschijn is. In dat geval doen we er verstandig aan altijd klaar te staan voor deze nieuwkomer, mocht er iets misgaan in zijn of haar leven.

Misschien kunnen wij maar beter gewoon realistisch zijn door te delen hoe we "het leven zoals dat komt" met behulp van NA kunnen accepteren, hoe het leven er op een willekeurige dag ook uit mag zien. Herstel, en het leven zelf, brengt zowel vreugde als pijn met zich mee. Het is belangrijk om over beide kanten van het leven te delen. Op die manier tonen we de nieuwkomer dat wij clean blijven, wat er ook gebeurt.

Ik zal met nieuwkomers eerlijk delen over mijn herstel. Zo laat ik hun weten dat wij nooit meer drugs hoeven te gebruiken, wat er in het leven ook gebeurt.