Spring naar inhoud

Binnen- en buitenkant

31 maart - Onze werkelijke waarde ligt in het onszelf zijn.

Onze werkelijke waarde ligt in het onszelf zijn.

Alleen voor vandaag - 31 maart

Bron: Basistekst, blz. 101

Zodra we aan de Stappen werken, zullen we ongetwijfeld enkele serieuze waarheden over onszelf ontdekken. Tijdens het proces waarin wij ons karakter onderzoeken, onze geheimen blootleggen en ermee naar buitenkomen, komt onze ware aard tevoorschijn. Wanneer we onszelf leren kennen, dienen we een beslissing te nemen om te zijn zoals we zijn.

Het is wellicht een goed idee om te kijken hoe we overkomen bij mede-verslaafden en onze omgeving. Komt hun beeld van ons overeen met datgene wat wij vanbinnen hebben ontdekt? Doen wij alsof we nergens last van hebben, terwijl we eigenlijk heel gevoelig zijn? Verbergen wij onze onzekerheid met vervelende grapjes, of vertellen wij iemand over onze angsten? Kleden wij ons als een tiener terwijl we tegen de veertig lopen en feitelijk behoudend van aard zijn?

Misschien doen we er goed aan nog eens te kijken naar die zaken waarvan we dachten "zo zit ik niet in elkaar". Mogelijk deden we niet mee aan NA-activiteiten omdat we "niet van mensenmassa"s houden". Misschien dromen we stiekem van heel ander werk en hebben we geen actie ondernomen omdat hetgeen waarvan we dromen "eigenlijk niet echt iets voor ons is". Nu we onszelf opnieuw leren begrijpen, zullen wij ons gedrag daarop willen afstemmen. We willen onvervalste exemplaren zijn van wie we echt zijn.

Ik zal mijn buitenkant nalopen om er zeker van te zijn dat die aansluit op wie ik vanbinnen ben. Ik zal proberen te handelen op grond van groei tijdens mijn herstel.