Spring naar inhoud

Onenigheid

4 juli - Wij leren dat conflicten bij de realiteit horen. We leren nieuwe manieren om ze op te lossen in plaats van ervoor weg te lopen.

Wij leren dat conflicten bij de realiteit horen. We leren nieuwe manieren om ze op te lossen in plaats van ervoor weg te lopen.

Alleen voor vandaag - 4 juli

Bron: Basistekst, p. 87

We krijgen allemaal van tijd tot tijd te maken met conflicten. Het kan zijn dat we gewoon niet overweg kunnen met een nieuwe collega. Misschien worden we gestoord van onze vrienden. Wellicht voldoet onze partner niet aan onze verwachtingen. Voor herstellende verslaafden is het lastig om met conflicten om te gaan.

Als onze irritatie toeneemt is het vaak een goed idee om wat afstand te nemen van de situatie, tot de gemoederen weer bedaard zijn. Zodra we gekalmeerd zijn, kunnen we de discussie alsnog oppakken. Moeilijke situaties zijn onvermijdelijk, maar we kunnen wel de tijd nemen en afstand bewaren om zicht te krijgen op de situatie.

Conflicten horen bij het leven. Tijdens ons herstel krijgen we te maken met onenigheid en meningsverschillen, daar kunnen we niet om heen. Soms kunnen we afstand nemen van deze situaties en de tijd nemen om erover na te denken. Toch komt er altijd een moment waarop het conflict moet worden aangepakt. Wanneer dat moment zich aandient, ademen we diep in, zeggen we een gebed op en passen we de uitgangspunten toe die ons programma ons gegeven heeft: eerlijkheid, openheid, verantwoordelijkheid, vergevingsgezindheid, vertrouwen en alle overige principes. We zijn niet clean geworden om voor het leven te blijven vluchten - en tijdens herstel hoeven we niet langer weg te rennen.

Het programma heeft me voorzien van principes die voldoende zijn om mij door elke situatie te leiden. Ik zal ernaar streven om op een gezonde manier met conflicten om te gaan.