Spring naar inhoud

Het proces

4 maart - Dit programma is deel van mij geworden… Vandaag begrijp ik beter wat er in mijn leven gebeurt. Ik verzet mij niet langer tegen het proces.

Dit programma is deel van mij geworden. Vandaag begrijp ik beter wat er in mijn leven gebeurt. Ik verzet mij niet langer tegen het proces.

Alleen voor vandaag - 4 maart

Bron: Basistekst, blz.162

Tijdens onze actieve verslaving, leek het alsof dingen zomaar gebeurden. Wij 'deden' maar wat, zonder te bedenken wat de gevolgen konden zijn, zonder onszelf af te vragen hoe het zo kon gebeuren. Het leven was van weinig waarde of betekenis.

Het twaalf-stappenproces geeft betekenis aan ons leven. Door aan de Stappen te werken, leren wij zowel de donkere als de zonnige kanten van onszelf te aanvaarden. Wij ontdoen ons van de ontkenning die ons ervan weerhield om in te zien hoe verslaving op ons leven inwerkte.

Wij onderzoeken onszelf eerlijk door onze denkpatronen, gedachten, gevoelens en gedrag tegen het licht te houden. Wij worden nederig en ons blikveld verbreedt als we onszelf helemaal laten zien aan een ander. Vanuit ons verlangen om onze tekortkomingen weg te laten nemen, krijgen we oog voor onze machteloosheid en de kracht waarin een Macht groter dan wij voorziet. Met ons toegenomen zelfinzicht, zijn wij beter in staat om anderen te begrijpen en te accepteren.

De Twaalf Stappen vormen de sleutel tot een proces dat wij "leven" noemen. Door aan de Stappen te werken, gaan ze deel uitmaken van onszelf en worden wij deel van het leven om ons heen. Ons bestaan is niet langer zinloos. Vandaag begrijpen wij beter wat er in ons leven gebeurt. Het is een proces waartegen we ons niet langer verzetten. Door ons stappenwerk, leven wij vandaag het leven.

Het leven is een proces. De Twaalf Stappen vormen de sleutel. Met meer zelfinzicht en terwijl ik geniet van mijn herstel, zal ik vandaag de Stappen gebruiken om mee te doen aan dat proces.