Spring naar inhoud

Beginnersenthousiasme

4 oktober - Wanneer wij voor het eerst de opluchting ervaren die gepaard gaat met het loskomen van verslaving, lopen we het risico dat we gaan denken dat we het leven weer in eigen hand hebben. Wij vergeten de pijn en het lijden dat we moesten doorstaan.

Alleen voor vandaag - 4 oktober


Wanneer wij voor het eerst de opluchting ervaren die gepaard gaat met het loskomen van verslaving, lopen we het risico dat we gaan denken dat we het leven weer in eigen hand hebben. Wij vergeten de pijn en het lijden dat we moesten doorstaan.

Bron: Basistekst, blz. 50

Velen van ons liepen de eerste dertig dagen met hun hoofd in de wolken. Op onze eerste NA-bijeenkomst waren we wanhopig, meer dood dan levend. We herkenden onszelf in de aanwezige verslaafden en de boodschap die zij met ons deelden. Met hun steun lukte het ons eindelijk om op adem te komen en te stoppen met gebruik. Voor het eerst in lange, lange tijd voelden wij ons weer ergens thuis. Ons leven veranderde van de ene op de andere dag en het was alles NA wat de klok sloeg: wij aten en dronken ervan, we spraken erover, we gingen ermee naar bed, we droomden erover en we stonden ermee op.

Na een tijdje was het nieuwe ervanaf. De opwindende NAbijeenkomsten werden eentonig, onze geweldige NA-vrienden veranderden in zeurkousen en de opbeurende NA-woorden klonken als gezwam in de ruimte. Toen onze vroegere vrienden ons opbelden met het voorstel om weer eens ouderwets lol te maken, hielden we ons herstel voor gezien.

Het kon kort of lang duren, maar er kwam een moment dat we terugkeerden naar NA. Er bleek daar niets veranderd te zijn - het was weer het oude liedje met ons, onze vrienden en onze drugs. Het was hooguit een graadje erger geworden.

Het is waar, niet iedere bijeenkomst bezorgt ons buikpijn van het lachen en onze nieuwe vrienden zijn geen spirituele hoogvliegers. Toch gaat er kracht uit van de bijeenkomsten. Er is een onderlinge band tussen de leden en er is voor ons geen leven buiten het programma. Vandaag is ons herstel meer dan een bevlieging, het is een manier van leven geworden. We zullen met het programma aan de slag gaan alsof ons leven ervan afhangt - en daar hangt het inderdaad van af!

Mijn herstel is meer dan een enthousiast begin. De NA-manier is mijn manier van leven en dat blijft het, hoe lang het ook mag duren.