Spring naar inhoud

Van onaangenaam ontwaken naar spiritueel ontwaken

5 maart - Wanneer bij ons de noodzaak ontstaat om onze machteloosheid te erkennen, zoeken wij misschien eerst naar manieren om die zelf met alle macht op te heffen. Wanneer dat niks oplevert, beginnen wij met anderen te delen en ervaren wij hoop.

Wanneer bij ons de noodzaak ontstaat om onze machteloosheid te erkennen, zoeken wij misschien eerst naar manieren om die zelf met alle macht op te heffen. Wanneer dat niks oplevert, beginnen wij met anderen te delen en ervaren wij hoop.

Alleen voor vandaag - 5 maart

Bron: Basistekst, blz. 79

Soms horen we op bijeenkomsten dat 'onaangenaam ontwaken tot spiritueel ontwaken leidt.' Voor welke onaangename verrassingen komen wij tijdens ons herstel te staan? We kunnen denken aan onwenselijk gedrag dat we voorheen altijd verborgen wisten te houden. Plotseling wordt het voor iedereen zichtbaar dat wij dit gedrag vertonen. Wellicht worden we door onze sponsor ruw wakker geschud wanneer deze met ons deelt dat wij, net zoals iedereen, aan de Stappen moeten werken om clean te blijven en te herstellen.

De meesten van ons hebben een hartgrondige afkeer van het moeten afleggen van onze dekmantels; wij houden er niet van om onszelf volledig bloot te moeten geven. Deze ervaring bezorgt ons een behoorlijke dosis nederigheid. In onze eerste reactie op zo"n onthulling, zijn we doorgaans geschokt en boos, maar wij zien wel in dat het waar is wat we te horen krijgen. We ondergaan een onaangenaam ontwaken.

Dit ontwaken legt vaak obstakels bloot die ons in de weg staan om spiritueel te groeien. Zodra deze obstakels aan het licht worden gebracht, kunnen we aan de Stappen gaan werken om ervan af te komen. Dan ervaren wij de helende werking en kalmte die aan een hernieuwd geestelijk ontwaken voorafgaan.

Ik zal mijn onaangename ontwaken zien als een mogelijkheid om te groeien naar spiritueel ontwaken.