Spring naar inhoud

Niet hopeloos slecht

5 september - Wij komen erachter dat we aan een ziekte lijden en dat het niet om immoreel gedrag gaat. We zijn geen hopeloos slechte mensen, we waren ernstig ziek.

Alleen voor vandaag - 5 september


Wij komen erachter dat we aan een ziekte lijden en dat het niet om immoreel gedrag gaat. We zijn geen hopeloos slechte mensen, we waren ernstig ziek.

Bron: Basistekst, blz. 16

Voor velen van ons bood NA de oplossing voor een raadsel dat ons al lange tijd bezighield. Waarom voelden wij ons zo eenzaam, zelfs als we onder de mensen waren? Waarom gedroegen wij ons zo vreemd en waren we uit op zelfvernietiging? Waarom voelden wij ons zo vaak zo slecht over onszelf? En hoe heeft het zover kunnen komen? Wij vonden onszelf hopeloos slecht of misschien wel hopeloos gestoord.

Gezien dit raadsel, waren we enorm opgelucht toen we erachter kwamen dat we aan een ziekte lijden. Verslaving bleek de bron van onze problemen. Een ziekte, zo beseften wij, kan behandeld worden. En wanneer we onze ziekte behandelen, beginnen we te herstellen.

Vandaag hoeven we niet langer te wanhopen bij het optreden van de ziekteverschijnselen. Goedbeschouwd hebben we te maken met een behandelbare aandoening, het is geen morele kwestie. We kunnen dankbaar zijn dat wij, door het toepassen van de Twaalf Stappen van NA, kunnen herstellen van de ziekte verslaving.

Ik ben dankbaar dat ik te maken heb met een behandelbare ziekte in plaats van een moreel probleem. Ik zal doorgaan met de behandeling van de ziekte verslaving door middel van het toepassen van het NA programma.