Spring naar inhoud

Toenemende eerlijkheid

6 april - Veranderingen vinden in de praktijk plaats, want wat in de ene fase van herstel werkt, hoeft niet te werken in een andere fase.

Veranderingen vinden in de praktijk plaats, want wat in de ene fase van herstel werkt, hoeft niet te werken in een andere fase.

Alleen voor vandaag - 6 april

Bron: Basistekst, blz. 101

Toen wij voor het eerst bij NA kwamen, hadden de meesten van ons geen officiëel werk. Wanneer we binnenkomen bij NA, besluit niet iedereen onmiddellijk om een eerlijke en nuttige modelburger te worden. Toch is er iets waar we tijdens ons herstel al snel achter komen. We voelen ons niet meer prettig bij veel van de dingen die we zonder nadenken deden toen wij nog gebruikten.

Naarmate we tijdens ons herstel groeien, worden we eerlijk als het gaat om zaken die ons tijdens ons gebruik niets konden schelen. We geven het teveel aan wisselgeld terug dat de caissière ons per ongeluk had gegeven. We erkennen dat we een geparkeerde auto hebben geschampt. Naargelang wij in deze kleine zaken eerlijker worden, merken we dat het ons gemakkelijker afgaat eerlijk te zijn zodra onze eerlijkheid bij iets groters op de proef wordt gesteld.

Velen van ons kwamen binnen terwijl ze nauwelijks in staat waren om eerlijk te zijn. Maar we ontdekken dat ons leven begint te veranderen wanneer we aan de Twaalf Stappen werken. Wij voelen ons er niet meer prettig bij wanneer we profiteren ten koste van anderen. En we mogen ons goed voelen over onze nieuwe eerlijkheid.

Ik zal kijken in welke mate ik eerlijk ben en nagaan of ik mij daar goed bij voel.