Spring naar inhoud

Vreugde van binnenuit

6 augustus - Al in het begin van ons herstel ontdekten wij dat vreugde niet afhangt van materiële zaken. Het komt van binnenuit.

Al in het begin van ons herstel ontdekten wij dat vreugde niet afhangt van materiële zaken. Het komt van binnenuit.

Alleen voor vandaag - 6 augustus

Bron: Basistekst, blz. 103

Sommigen van ons belandden berooid door hun ziekte bij NA. Alles wat wij bezaten was verloren gegaan aan onze ziekte. Toen wij eenmaal clean werden, deden wij ons uiterste best om ons materiële bezit weer op te bouwen. We voelden ons echter ontevredener met ons leven dan ooit tevoren.

Anderen hebben geprobeerd met materiële zaken hun emotionele pijn te verzachten. Werd ons afspraakje afgezegd? Laten we gaan winkelen! Is de hond doodgegaan? Laten we naar het winkelcentrum gaan! Het punt is dat emotionele voldoening niet te koop is, zelfs niet met een gunstige afbetaling.

Op zichzelf is er niets verkeerd met materiële zaken. Deze dienen het gemak en kunnen luxe geven aan het bestaan. Toch knappen we er emotioneel niet van op. Waar kunnen we dan wel terecht voor vreugde? Het antwoord ligt besloten in onszelf, zo weten we.

Waaraan hebben wij vreugde ontleend? Aan het ten dienste staan van anderen, zonder er iets voor terug te verwachten. In de vriendschap met anderen ontdekten wij echte warmte, niet alleen bij NA maar ook bij ons gezin, andere relaties en de mensen in onze omgeving. En de bron van voldoening waar we met zekerheid uit mogen putten, ligt in het bewuste contact met onze God. Innerlijke rust, een vast baken en een gevoel van emotionele geborgenheid komen niet van buitenaf. Deze komen van binnenuit.

Ware vreugde is niet te koop. Ik zal vreugde ontlenen aan dienstbaarheid, aan NA-vriendschap en mijn Hogere Macht. Ik zal het in mijzelf zoeken.