Spring naar inhoud

Hoe werkt het?

6 januari - Ik dacht alle antwoorden te kennen maar vandaag ben ik blij dat dit niet zo is.

Alleen voor vandaag - 6 januari


Ik dacht alle antwoorden te kennen maar vandaag ben ik blij dat dit niet zo is.

Bron: Basistekst (Eng.), blz. 272

Wat zijn de lievelingswoorden van de meeste verslaafden? 'Dat weet ik al!' Jammer genoeg denken velen van ons alles al te weten als we bij NA komen. Inderdaad, we weten heel goed wat er met ons aan de hand is. Maar kennis op zich heeft ons nooit geholpen om voor korte of lange tijd clean te blijven.

NA-leden die al een tijdlang herstellen, zullen de eersten zijn om toe te geven dat hoe langer ze het programma volgen, hoe meer ze nog moeten leren. Maar één ding weten ze zeker: het eenvoudige 12-stappenprogramma stelt hun in staat om clean te blijven. Ze vragen niet langer naar het 'waarom', ze vragen naar het 'hoe'. De waarde van eindeloos filosoferen verbleekt in vergelijking met de ervaring van verslaafden die weten hoe zij clean kunnen blijven en clean kunnen leven.

Dit wil niet zeggen dat we niet naar het 'waarom' mogen vragen wanneer dat gepast is. We komen niet naar NA om op te houden met nadenken! Maar het is in het begin dikwijls een goed idee om onze vragen in een andere vorm te gieten. In plaats van naar het "waarom" kunnen we vragen naar het 'hoe'. Hoe moet ik deze Stap aanpakken? Hoe vaak moet ik naar bijeenkomsten gaan? Hoe blijf ik clean?

Ik heb niet alle antwoorden maar ik weet waar ik terecht kan voor de antwoorden die ertoe doen. Vandaag zal ik een andere verslaafde vragen hoe het werkt.


2 gedachten over “Hoe werkt het?

 1. René

  Ik dacht ook al de antwoorden te weten maar dat viel tegen het stoppen met gebruiken ging mij goed af thuis lukte dat ook goed ging veel naar meetings dat mis ik best wel want ik ben nu 4 weken op vakantie in Suriname en erg veel gebruik om mij heen zie word het toch moeilijkermaar het gaat goed ik weet wat ik nu heb en wat ik al verrijkt heb en waar ik vandaan kwam ik ben nu 7 maanden clan en een mooie toekomst staat mij te wachte laat ik gaan genieten van mijn pensioen groetjes René

  1. Louis

   Goed bezig René. Ik hoop ook dat je nog heel lang nuchter en clean van je pensioen kan genieten. Wil je naar een meeting in Suriname dan weet ik dat er op maandagavond een meeting is in Paramaribo van 18:30 tot 19:30. Dat is in de Johannes Mungrastraat 4. Nog een fijne vakantie verder daar.
   Gr. Louis

Reacties zijn gesloten.