Spring naar inhoud

Onze emoties overleven

7 december - We gebruiken het gereedschap dat we tot onze beschikking hebben en we ontwikkelen het vermogen om onszelf staande te houden met onze emoties.

Alleen voor vandaag - 7 december


We gebruiken het gereedschap dat we tot onze beschikking hebben en we ontwikkelen het vermogen om onszelf staande te houden met onze emoties.

Bron: Basistekst, blz. 30

We horen het sommigen van ons zeggen: 'Mijn emoties overleven? Laat me niet lachen!' Toen we gebruikten, gaven we onszelf niet de kans om met emoties te leren omgaan. Gevoelens hoor je niet te overleven, dachten we, die hoor je te verdoven. Daar zat een probleem aan vast. Door onze 'onleefbare' emoties op deze manier te 'genezen', pleegden we in feite een moordaanslag op onszelf. Zo was de situatie toen we terechtkwamen bij NA. Wij begonnen aan de Twaalf Stappen te werken, met als gevolg dat we in emotionele zin begonnen te groeien.

Velen van ons ervoeren onmiddellijk emotionele opluchting. We waren het zat om te doen alsof we ons leven en onze verslaving in de hand konden houden; het voelde goed om eindelijk toe te geven dat we daartoe niet in staat waren. Wij deelden onze inventaris met onze sponsor en we kwamen erachter dat we werden geaccepteerd zonder onze gevoelens te hoeven ontkennen en zonder onszelf anders voor te doen. Nadat we het nodige hadden goedgemaakt, wisten wij dat we niet langer gebukt hoefden te gaan onder schuldgevoelens. Wij konden onze schuld opbiechten en daar gingen we niet aan onderdoor. Naarmate wij aan het NA-programma werkten, voelden we ons beter bij het leven zoals dat op ons afkomt.

Vandaag werkt het programma zoals het altijd werkte. Wij houden de voorbije dag tegen het licht, we nemen eerlijk ons aandeel voor onze rekening en we leggen ons neer bij de realiteit. Zo weten we de emoties te overleven die het leven voor ons in petto heeft. Door gebruik te maken van het beschikbare gereedschap, hebben we het vermogen ontwikkeld om onze emoties te overleven.

Ik zal niet voor mijn emoties weglopen. Ik zal eerlijk zijn en me overgeven aan het leven zoals dat komt. Ik zal het gereedschap van mijn programma gebruiken om mijn emoties te overleven.