Spring naar inhoud

Verantwoordelijk herstel

8 augustus - ...we nemen verantwoordelijkheid voor onze problemen en we beseffen dat we ook verantwoordelijk zijn voor onze oplossingen.

...we nemen verantwoordelijkheid voor onze problemen en we beseffen dat we ook verantwoordelijk zijn voor onze oplossingen.

Alleen voor vandaag - 8 augustus

Bron: Basistekst, blz. 94

Sommigen van ons zijn eraan gewend om onze persoonlijke verantwoordelijkheid af te schuiven op anderen. Wellicht zijn we geneigd om tijdens ons herstel aan die gewoonte vast te houden. We komen er al spoedig achter dat het zo niet werkt.

Stel bijvoorbeeld dat wij overwegen om iets in ons leven te veranderen. We bellen onze sponsor om te vragen wat we moeten doen. Onder het mom van richting zoeken, maken we met onze vraag onze sponsor feitelijk verantwoordelijk voor de beslissingen over ons leven. Misschien waren we bot tegen iemand op een bijeenkomst om vervolgens aan zijn of haar beste vriend te vragen in onze plaats verontschuldigingen aan te bieden. Misschien hebben wij een vriend de afgelopen maand al diverse keren gevraagd om voor ons service te doen. Kan het zijn dat we een vriend hebben gevraagd om naar mogelijke tekortkomingen in ons gedrag te kijken, in plaats van zelf een persoonlijke inventaris op te maken?

Herstel vraagt iets van ons. Het wordt ons niet op een zilveren dienblad gepresenteerd. We mogen evenmin verwachten dat onze vrienden of onze sponsor verantwoordelijkheid nemen voor zaken die we zelf moeten aanpakken. Wij herstellen door zelf besluitvaardig te zijn, zelf onze service te doen en zelf aan onze stappen te werken. Als we het zelf doen, dan zullen we er zelf de vruchten van plukken.

Ik neem verantwoordelijkheid voor mijn leven en mijn herstel.


1 gedachte over “Verantwoordelijk herstel

Reacties zijn gesloten.