Spring naar inhoud

Van onszelf leren houden

8 maart - Het liefste willen we ons goed voelen over onszelf.

Het liefste willen we ons goed voelen over onszelf.

Alleen voor vandaag - 8 maart

Bron: Basistekst, blz. 97

'Wij zullen van je houden totdat je van jezelf leert houden.' Deze woorden horen we vaak op bijeenkomsten; ze houden de belofte in dat er een dag komt waarop wij zullen weten hoe wij van onszelf kunnen houden. We kijken met verlangen uit naar die dag.

Zelfwaardering - het is een positieve eigenschap die we moeilijk kunnen bevatten. Maar zodra wij erover horen spreken, verlangen we er allemaal naar. Sommigen van ons lijken het bij toeval te vinden. Anderen maken er een project van, compleet met zelfbevestiging door in de spiegel te kijken. Maar doe-het-zelftechnieken en modieuze psychologische methoden bieden slechts tot op zekere hoogte uitkomst.

Er zijn een paar duidelijke praktische stappen die wij kunnen zetten om te tonen dat wij van onszelf houden, ongeacht of wij die liefde ook "voelen". Wij kunnen ervoor zorgen dat we verantwoordelijk handelen. Wij kunnen leuke dingen doen voor onszelf, net zoals we dat voor een vriend of geliefde zouden doen. Wij kunnen aandacht schenken aan onze eigen verlangens. Wij kunnen ook aandacht schenken aan kwaliteiten die ons bevallen aan onze vrienden, zoals humor en gevatheid - en op zoek gaan naar zulke kwaliteiten in onszelf. Wij zullen vast en zeker ontdekken dat we mensen zijn van wie je kunt houden. En als wij op dat punt zijn gekomen, zijn we al goed op weg.

Ik zal iets doen wat mij helpt om liefde voor mezelf te herkennen en te voelen.