Spring naar inhoud

Bevrijd uit waanzin

8 november - Bevrijd uit waanzin

Alleen voor vandaag - 8 november


Bevrijd uit waanzin

Bron: Basistekst, blz. 28

Het werkelijke gevoel van verliefdheid ken je alleen op het moment van verliefd zijn, zo wordt gezegd. Hetzelfde kunnen we zeggen over waanzin. Zodra wij ervan bevrijd zijn, kunnen we wel eens vergeten welke bizarre gedachten we erop nahielden bij al onze waanzin. Om oprecht dankbaar te kunnen zijn voor ons geestelijke herstel, is het van belang om ons te herinneren dat we echt wel gestoord waren. "Kunt u mij alstublieft een hartaanval of een dodelijk ongeluk bezorgen?" Dit is een vraag waar we ons vandaag de dag wellicht niets bij kunnen voorstellen. Iemand die bij zijn volle verstand is, vraagt zoiets niet. En dat is nou net het punt.

Tijdens onze actieve verslaving waren wij niet bij ons volle verstand. Elke dag dat wij onze verslaving z"n gang lieten gaan, riskeerden wij dodelijke ziektes, vernedering, misbruik, armoede, celstraf, een gewelddadige dood of zelfs een dood als gevolg van stompzinnig handelen. Als we het zo bekijken, klinkt het verzoek om een hartaanval of een dodelijk ongeluk nog niet zo vreemd. Zo gek waren wij.

Het programma, de NA-gemeenschap en onze Hogere Macht tezamen hebben tot een wonder geleid. De tweede stap is geen loze belofte, het is werkelijkheid. Als we de mate van onze waanzin beseffen, dan zullen wij des te meer de wonderbaarlijke Kracht waarderen die onze geestelijke gezondheid tot dusver heeft hersteld. Daar zijn wij oprecht dankbaar voor.

Ik zal er vandaag even bij stilstaan hoe krankzinnig ik ben geweest tijdens mijn verslaving. Vervolgens zal ik mijn Hogere Macht bedanken voor het herstel van geestelijke gezondheid in mijn leven.