Spring naar inhoud

Impulsief reageren

9 april - Wij leren om gevoelens te ervaren en we beseffen dat dit ons geen kwaad doet zolang we er niet naar handelen.

Wij leren om gevoelens te ervaren en we beseffen dat dit ons geen kwaad doet zolang we er niet naar handelen.

Alleen voor vandaag - 9 april


Bron: IP nr. 16, Voor de nieuwkomer

Weinigen van ons kwamen naar NA met een enorm groot verlangen om te stoppen met gebruik. Zeker, de drugs zorgden voor veel problemen en daar wilden we graag vanaf, maar we wilden niet ophouden met stoned worden. Toch zagen we uiteindelijk in dat het een niet zonder het ander kon. Al wilden we graag high worden, we gebruikten niet. We wilden onszelf niet opnieuw opzadelen met de gevolgen van gebruik. Hoe langer wij clean bleven en aan het programma werkten, des te meer vrijheid wij ervoeren. Vroeg of laat raakten we volledig verlost van de drang om te gebruiken. We bleven clean omdat we een clean bestaan wilden leiden.

Dezelfde principes zijn van toepassing op andere negatieve impulsen die ons mogelijk parten spelen. Misschien willen we iets destructiefs doen, gewoon, omdat we daar zin in hebben. Dat hebben we eerder gedaan en soms dachten we ermee weg te komen, maar dat bleek niet altijd het geval te zijn. Als we de rekening ervan niet wensen te betalen, dan hoeven we ook niet naar zulke gevoelens te handelen.

Misschien is het lastig, wellicht zelfs net zo lastig als het was in het begin om clean te blijven. Maar anderen hebben zich ook zo gevoeld en vonden toch de vrijheid om niet op zulke negatieve impulsen te handelen. Als wij ons willen ontdoen van destructieve dwangmatigheid, in welke vorm dan ook, dan hebben we leiding, steun en kracht nodig. Die doen we op door erover te delen en hulp te zoeken bij herstellende mensen en een Macht groter dan wijzelf.

Het is prima dat ik mijn emoties ervaar. Met steun van mijn sponsor, mijn NA-vrienden en mijn Hogere Macht, staat het me vrij om niet te handelen op negatieve impulsen.


1 gedachte over “Impulsief reageren

  1. Kees

    Gisteren was de hele dag van opstaan tot naar bed gaan een gevecht tegen negatieve impulsen ik was erg boos en opgefokt en alles zat tegen, heb met vloeken en een matige vorm van boos zijn de dag doorgebracht! Wat een ellende was gisteren.

Reacties zijn gesloten.