Spring naar inhoud

We herstellen echt!

9 juli - ...de tijd is gekomen dat die oude afgezaagde leugen 'Eens een verslaafde, altijd een verslaafde' door zowel de maatschappij als de verslaafde zelf, niet langer geslikt zal worden. We herstellen echt.

...de tijd is gekomen dat die oude afgezaagde leugen 'Eens een verslaafde, altijd een verslaafde' door zowel de maatschappij als de verslaafde zelf, niet langer geslikt zal worden. We herstellen echt.

Alleen voor vandaag - 9 juli

Bron: Basistekst, blz. 86

Van tijd tot tijd horen we sprekers delen dat ze de spirituele principes nog niet echt begrijpen. Als wij eens wisten wat er in hun hoofd omging, zo zeggen ze, dan zouden we verbaasd staan over de waanzin waarmee ze nog steeds te maken krijgen. Ze vertellen ons dat naarmate ze langer clean zijn, zij steeds minder van alles weten.

In één adem door vertellen diezelfde sprekers ons over de diepgaande veranderingen die het herstel in hun leven heeft teweeggebracht. Door te werken aan de Twaalf Stappen van NA, zijn zij van volledige wanhoop naar niet-aflatende hoop gegaan, van onbeheersbaar drugsgebruik naar volledige onthouding en van chronische stuurloosheid naar verantwoordelijkheid. Welk verhaal moeten we geloven? Herstellen wij of herstellen we niet?

We kunnen alle verandering die herstel in ons leven heeft teweeggebracht relativeren. Mogelijk denken wij zodoende nederigheid of dankbaarheid te tonen. En het is waar, we doen het programma onrecht als we dit wonder aan onszelf toeschrijven. Maar wij doen onszelf en al diegenen met wie we onze ervaringen delen, evenzeer onrecht door de grootsheid van dit wonder te miskennen.

We herstellen echt. Als we moeite hebben om het wonder van herstel voor ogen te houden, dan doen we er goed aan om nog een keer te kijken. Bij NA zien we dat herstel levend en werkzaam is - bij oudgedienden, bij nieuwkomers die onze bijeenkomsten overspoelen en bovenal bij onszelf. Het enige wat we hoeven te doen, is onze ogen ervoor openen.

Ik zal het wonder van mijn herstel erkennen en dankbaar zijn dat ik het gevonden heb.


1 gedachte over “We herstellen echt!

 1. Erna

  Weer mooi geschreven.
  Maar het is inderdaad zo.
  Beetje bij beetje herstel ik langzaam.
  Met de alcohol nog geen probleem gehad.
  Om de verandering van geest wel en spreken wel.
  Maar stapje voor stapje en we komen er wel. Geduld πŸ‘πŸ»πŸ‘πŸ»πŸ‘ŠπŸ‘ŠπŸ’ͺπŸ’ͺπŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

Reacties zijn gesloten.