Spring naar inhoud

Zij die willen herstellen

5 december - We hebben gezien dat het programma werkt bij iedere verslaafde die eerlijk en oprecht wil stoppen (met gebruiken) - Just For Today

Alleen voor vandaag - 5 december


We hebben gezien dat het programma werkt bij iedere verslaafde die eerlijk en oprecht wil stoppen (met gebruiken)

Bron: Basistekst, blz. 10

Hoe komen we erachter of iemand eerlijk en oprecht wil stoppen met drugsgebruik? De waarheid is dat wij het niet weten! Wij kunnen iemands gedachten niet lezen en we weten niet welke motieven en verlangens iemand heeft. We kunnen er alleen het beste van hopen.

Het kan gebeuren dat wij op een bijeenkomst een nieuwkomer spreken en er vervolgens van uitgaan dat we hem of haar nooit meer terug zullen zien. Jaren later blijkt hij of zij goed in herstel te zitten. Als iemand niet in één keer clean wordt of telkens terugvalt, komen we wellicht in de verleiding om iemand aan z'n lot over te laten. Dat zou onterecht zijn. Ook al straalt iemand geen enkele bereidheid uit, het simpele feit is: deze verslaafde is op een bijeenkomst!

Al zullen we nooit te weten komen wat onze twaalfde stap heeft opgeleverd, het is niet aan ons om de bereidwilligheid van een nieuwkomer te bepalen. De boodschap die we uitdragen, dragen we altijd en overal met ons mee. We dragen de boodschap vrijmoedig uit en wij laten de uitkomst over aan een Macht groter dan wijzelf.

Ik zal mijn herstel delen met iedere verslaafde, altijd en overal en onder alle omstandigheden. Ik zal de uitkomst overlaten aan mijn Hogere Macht.