Spring naar inhoud

Angstaanval!

1 maart - [De] Kracht die ons naar dit programma bracht, is nog steeds bij ons en zal ons blijven leiden als wij dat toelaten.

Succes

2 maart - Iedere vorm van succes was beangstigend en onbekend.

Terugval

3 maart - Er zullen hoe dan ook momenten komen waarop wij echt willen gaan gebruiken. Wij willen vluchten en we voelen ons beroerd. Wij moeten ons dan herinneren waar we vandaan komen en dat het deze keer erger zal zijn. Op deze momenten hebben wij het programma het hardst nodig.

Het proces

4 maart - Dit programma is deel van mij geworden… Vandaag begrijp ik beter wat er in mijn leven gebeurt. Ik verzet mij niet langer tegen het proces.

Van onaangenaam ontwaken naar spiritueel ontwaken

5 maart - Wanneer bij ons de noodzaak ontstaat om onze machteloosheid te erkennen, zoeken wij misschien eerst naar manieren om die zelf met alle macht op te heffen. Wanneer dat niks oplevert, beginnen wij met anderen te delen en ervaren wij hoop.

Ons herstel wegredeneren

6 maart - Door de Twaalf Stappen kan ik me niet meer vastklampen aan oude gewoonten waarmee ik mijzelf voor de gek hield.

Prioriteiten

7 maart - Goede tijden kunnen ook een valkuil zijn. We dreigen te vergeten dat clean blijven onze hoogste prioriteit is.

Van onszelf leren houden

8 maart - Het liefste willen we ons goed voelen over onszelf.

Kleine dingen

9 maart - In het verleden maakten wij van de kleinste dingen een probleem; wij maakten van een mug een olifant.

Ons eigen herstel

10 maart - De stappen zijn onze oplossing. Ze vormen ons overlevingspakket. Ze zijn onze verdediging tegen verslaving - een dodelijke ziekte. Onze stappen zijn de uitgangspunten die ons herstel mogelijk maken.

De last verlichten

11 maart - Het oordelen over fouten van een ander zal ons niet tot betere mensen maken. We zullen ons beter voelen in ons leven door schoon schip te maken...

Uit de sleur stappen

12 maart - Tijdens ons herstel zullen oude schrikbeelden ons vaak achtervolgen. Het leven kan weer zinloos, eentonig en saai worden.

Die ene bijzondere persoon

13 maart - Een sponsor hoeft niet per se een vriend te zijn, maar het kan wel iemand zijn in wie wij vertrouwen hebben. Als we op een bijeenkomst niet durven te delen over iets waar we ons ongemakkelijk bij voelen, dan kunnen we het mogelijk wel met onze sponsor delen.

Relaties

14 maart - Gewoonlijk bevat onze inventaris ook iets over relaties.

Voelen dat je ‘erbij hoort’

15 maart - De onderonsjes na onze bijeenkomsten, vormen een goede gelegenheid om dingen met elkaar te delen waar wij op de bijeenkomst niet aan toekwamen.

Inventariseren

16 maart - Als we grondig en onbevreesd een morele inventaris opmaken, is het de bedoeling dat we de verwarring en tegenstrijdigheden in ons leven op een rijtje zetten. Zo kunnen we erachter komen wie we werkelijk zijn.

Ware moed

17 maart - Degenen die door deze perioden heenkomen, tonen een moed die niet van henzelf is.

De gehele boodschap

18 maart - Het bezorgt verslaafden een bijzonder gevoel wanneer zij merken dat andere mensen delen waar ze moeite mee hadden, of moeite mee hebben.

Iets waardevols te delen

19 maart - Een eenvoudige, eerlijke boodschap over herstel van verslaving klinkt geloofwaardig.

Hogere Macht

20 maart - De meesten van ons hebben er geen moeite mee te erkennen dat verslaving een vernietigende kracht in ons leven was geworden. Onze beste pogingen mondden uit in nog meer verwoesting en wanhoop. Op een bepaald moment, kwamen wij tot het besef dat we hulp nodig hadden van een Macht groter dan onze verslaving.

Een behandelbare ziekte

21 maart - Verslaving is een ziekte die meer omvat dan alleen drugsgebruik.

Zelfzorg als beginsel

22 maart - Tijdens onze verslaving, waren wij afhankelijk van mensen, plaatsen en dingen die we als onze steun beschouwden en ons moesten voorzien in alles wat er aan onszelf ontbrak.

Gods geschenken

23 maart - Wij doen het voetenwerk en aanvaarden wat ons per dag vrijuit wordt geschonken.

Het verleden loslaten

24 maart - Wat telt is waar we naartoe gaan, niet waar we vandaan komen.

Samen lukt het wel

25 maart - Vanuit het isolement van onze verslaving, komen we terecht in een gemeenschap van mensen die een gemeenschappelijke band hebben... Ons geloof, onze kracht en hoop komen van mensen die hun herstel delen...

Een sponsor vertrouwen is het risico waard

26 maart - De meeste leden gaan op zoek naar iemand bij wie ze het gevoel hebben dat er een vertrouwensband kan ontstaan, iemand die, zo te zien, met ons mee kan leven...

Naar de kwaliteiten kijken

27 maart - Als wij ons houden aan de herstelprincipes, dan proberen we elkaar niet te veroordelen, in hokjes te plaatsen of te moraliseren.

Gevoelens onder ogen zien

28 maart - Mogelijk zijn we bang om in contact te komen met onze gevoelens, want dat zou wel eens kunnen leiden tot een overweldigende kettingreactie van pijn en paniek.

Onze eigen ware wil

29 maart - ...Gods wil voor ons bestaat uit juist díe dingen waar we het meest waarde aan hechten. Gods wil voor ons, wordt onze ware wil voor onszelf.

God in het middelpunt

30 maart - Naarmate wij niet onszelf maar God in het middelpunt plaatsen, wordt onze wanhoop geleidelijk vervangen door hoop.

Binnen- en buitenkant

31 maart - Onze werkelijke waarde ligt in het onszelf zijn.