…helpt ons bewust te worden van een nieuwe mentaliteit die we ons beetje bij beetje eigen maken: een nieuwe houding ten opzichte van onszelf en de omgang met anderen. Dat is het belangrijkste wat [de achtste stap] voor ons doet.
Alleen voor vandaag – 6 juli
Bron: Basistekst, blz. 38
‘Het spijt me’. Waarschijnlijk klinken deze woorden voor de meesten van ons bekend in de oren. Tijdens onze actieve verslaving zal het een zin zijn geweest waarmee we bijzonder vertrouwd waren. Wij vertelden anderen altijd hoezeer het ons speet. En we waren waarschijnlijk oprecht verbaasd door het antwoord van iemand die genoeg had van onze inhoudsloze excuses: ‘Ja, dat geloof ik graag, want ik ken niemand die er zo goed in is als jij.’ Dit zou voor ons een eerste hint geweest kunnen zijn.
Blijkbaar maakte ‘het spijt me’ niet echt indruk op de mensen die we geschaad hadden, vooral niet als je bedenkt dat beide partijen wisten dat wij er gewoon mee door zouden gaan. Velen van ons gingen ervan uit dat goedmaken weer een volgende ‘het spijt me’ zou zijn. De actie die we bij deze stappen ondernemen, is echter van een geheel andere orde. Goedmaken betekent verandering teweegbrengen – en bovenal de situatie rechtzetten. Als we geld hebben gestolen, zeggen we niet gewoon ‘het spijt me, nu ik clean ben zal ik het nooit meer doen.’ We betalen het geld terug. Als we misbruik maakten van familie of hen hebben verwaarloosd, bieden we niet alleen onze verontschuldigingen aan. We beginnen hen respectvol te behandelen.
Rechtzetten van ons gedrag en de manier waarop we onszelf en anderen behandelen, is bij stappenwerk het doel waar het om draait. ‘Het spijt ons’ niet alleen, we nemen ook onze verantwoordelijkheid.
Alleen voor vandaag
Ik aanvaard de verantwoordelijkheid voor mezelf en mijn herstel. Vandaag zal ik iets goedmaken waar ik spijt van heb.
Ga naar overzicht juli
hartelijk dank voor alleen voor vandaag .
mvg Oscar