De onderonsjes na onze bijeenkomsten, vormen een goede gelegenheid om dingen met elkaar te delen waar wij op de bijeenkomst niet aan toekwamen.
Alleen voor vandaag – 15 maart
Bron: Basistekst, blz. 95
Door onze actieve verslaving leefden we in afzondering, buiten de maatschappij. Die vervreemding kwam voort uit angst. Als anderen ons zouden leren kennen, zo was de overtuiging, zouden zij ons alleen maar als enorme mislukkelingen zien. Afwijzing lag op de loer.
Op onze eerste NA-bijeenkomst zijn wij meestal onder de indruk van de vertrouwde en vriendelijke manier waarop herstellende verslaafden met elkaar delen. Ook wij kunnen snel deel gaan uitmaken van deze gemeenschap – als wij ons daarvoor openstellen. We kunnen er bijvoorbeeld mee beginnen door na de bijeenkomst mee te gaan om ergens iets te drinken.
Bij zulke gelegenheden kunnen wij de muur tussen ons en anderen afbreken en komen we meer te weten over onszelf en andere NA-leden. In een één-op-één gesprek kunnen wij zaken prijsgeven die we misschien liever niet delen in een groep. Zo leren we laat op de avond over koetjes en kalfjes te praten en tegelijk een diepgaande, hechte vriendschap op te bouwen.
Dankzij onze nieuwe vrienden bij NA, hoeven wij niet langer in afzondering te leven. Wij worden een deel van het grotere geheel, de gemeenschap van NA-Anonieme Verslaafden.
Alleen voor vandaag
Ik zal aan mijn isolement ontsnappen. Ik zal ernaar streven om onderdeel te zijn van de NA-gemeenschap.
Ga naar overzicht maart